nufnang

Followers

Monday, 10 October 2016


How to Ask Questions: HOW LONG, HOW MUCH... 

Apakah perbezaan di antara "berapa banyak masa" dan "berapa kali"? Adakah kita mengatakan "berapa lama" atau "berapa lama masa"? Dalam pengajaran bahasa Inggeris penting, saya akan mengajar anda bagaimana kami menggunakan "berapa banyak masa", "berapa lama", dan "berapa kali".

 Sebenarnya ada tiga ayat yang berbeza di sini. Salah seorang daripada mereka adalah betul, dua daripada mereka adalah salah. Okay? Jadi mari kita lihat ini bersama-sama. Yang pertama: "Berapa lama masa kamu pergi sini?" Yang kedua: "Berapa lama anda berada di sini?" Dan yang ketiga: "Berapa banyak masa anda sudah di sini?" Jadi salah satu ini adalah betul. Mana satu yang anda fikir adalah betul? Jika anda berkata: "Berapa lama masa kamu pergi sini?" yang tidak betul. Yang ini, ia adalah salah. Nombor dua: "Berapa lama anda berada di sini?" Jika anda berkata satu ini, anda adalah betul. Ini betul. Bagaimana pula dengan yang terakhir? "Berapa banyak masa anda sudah di sini?" Yang ini adalah juga salah, tetapi kita boleh membuat ia betul jika kita menambah "s". Jadi mari kita pergi ke masing-masing supaya anda boleh mengetahui mengapa beberapa di antaranya yang salah, dan mengapa sesetengah daripada mereka adalah betul ..

 
Untuk bermula, mari kita lihat "Berapa lama". Oleh itu, apabila kita meminta seseorang: "Berapa lama ...?" kita meminta mereka tentang masa. Okay? Kami mahu tahu jumlah masa untuk sesuatu. Jadi, sebagai contoh: "Berapa lama anda berada di sini?" Saya ingin tahu, mungkin, berapa minit. Atau mungkin saya ingin tahu berapa jam anda telah berada di sini. Okay? Jika aku bertanya pada kamu: "Berapa lama kamu tinggal di Kuala Lumpur?" jawapan akan menjadi nombor yang mempunyai kaitan dengan masa. Anda mungkin berkata: "Lima tahun.", "Empat minggu." "Dua bulan." Okay? Oleh itu, apabila kita bertanya: "Berapa lama ...?" jawapan dan apa yang kita mahu tahu ialah mengenai masa; minit, jam, hari, bulan, minggu, tahun. Okay?

 Jadi mari kita lihat contoh yang lain. "Berapa lama kamu tinggal di Kuala Lumpur?" Jawapannya akan menjadi sesuatu tentang masa. "Tiga tahun." Okay? Anda akan melihat tidak semestinya, tetapi banyak kali kami gunakan: "Berapa lama" dengan sempurna ini. Ia mungkin untuk menggunakannya dengan tegang lalu, masa lalu mudah, dan juga masa depan, tetapi anda dapat lihat dengan sempurna ini. "Berapa lama anda telah berkahwin?", "Berapa lama anda bekerja di sini?", "Berapa lama anda belajar bahasa Inggeris?" Okay? Jadi, banyak soalan yang anda mungkin ingin bertanya kepada seseorang, anda mungkin akan menggunakan: "Berapa lama kamu ...?" Okay? Sangat cara biasa kita bertanya soalan.

 Jadi, bagaimana pula: "Berapa lama masa"? Bolehkah saya mengatakan bahawa juga? Hanya bertanya: "Berapa lama masa anda tinggal di Sepanyol?" atau: "Berapa lama masa yang anda tidur di atas kapal terbang?" No. Jika anda bertanya berapa lama, anda tidak perlu perkataan "masa". Okay? Kami tidak pernah berkata dalam Bahasa Inggeris: "Berapa lama masa". Ramai pelajar berkata: "Berapa lama masa", tetapi ini tidak betul. Ungkapan betul: "Berapa lama". Tidak: "Berapa lama masa". Baiklah, jadi sekarang mari kita lihat "Berapa banyak masa" dan "Berapa kali".

 Okay, jadi kita telah bercakap tentang "Berapa lama", yang baik, "Berapa lama masa", yang tidak baik. Sekarang mari kita lihat: "Berapa banyak masa ...?" Saya rasa ini adalah mengapa ramai pelajar keliru. Saya fikir mereka mengelirukan: "Berapa lama" dan "Berapa banyak masa", dan mereka ... Oleh itu, mereka membuat: "Berapa lama masa", yang tidak betul.

 Jadi: "Berapa banyak masa" sebenarnya adalah cukup banyak yang sama seperti "Berapa lama". Apabila anda bertanya: "Berapa banyak masa ..." anda ingin tahu mengenai jumlah masa. Adakah anda ingin tahu mengenai mungkin ia minit, hari, minggu, bulan, tahun. Ia adalah sama seperti "Berapa lama". Okay? Jadi, sebagai contoh: "Berapa banyak masa yang diperlukan untuk ke tempat kerja?" Saya juga boleh berkata: "Berapa lama masa yang diambil untuk ke tempat kerja?" Mereka mempunyai makna yang sama. Atau: "Berapa banyak masa telah anda menunggu?", "Berapa banyak masa anda telah dalam talian bagi?" Okay? Jadi, jawapan kepada soalan-soalan ini akan menjadi kira-kira masa. - "Berapa banyak masa yang diperlukan untuk ke tempat kerja?" - "Bagi saya, ia mengambil masa satu jam." - "Berapa banyak masa anda menunggu dalam talian?" - "Saya telah menunggu selaras lima minit." Okay? Jadi, untuk kedua-dua "Berapa lama" dan "Berapa banyak masa", mereka cukup banyak yang sama. Dalam perbualan, kita biasanya menggunakan "Berapa lama". Okay? Anda boleh menggunakan kedua-dua, tetapi orang-orang native lebih cenderung untuk menggunakan "Berapa lama". Jadi, jika anda cuba untuk membuat keputusan: Adakah saya menggunakan "Berapa banyak masa" atau "Berapa lama"? "Berapa lama" adalah lebih semula jadi dan ia adalah lebih biasa. Okay? Tetapi mereka maksudkan perkara yang sama.

 

No comments:

Post a Comment